Gemeente, Milieu en energie

Grimbergen terug proper!

De laatste tijd bereiken ons verschillende berichten van ongeruste Grimbergenaren die meer en meer zwerfvuil en vuile dorpspleinen vaststellen. Met spijt hebben we dit zelf ook al ondervonden. Het vinden van structurele oplossingen dringt zich op.

Wie tot voor kort in Grimbergen (met in het bijzonder Strombeek-Bever of Borgt) een wandeling maakte, vond regelmatig overvolle vuilbakken op zijn pad. Niet dat deze te weinig geledigd worden, wel omdat te veel burgers hier hun huisvuil (in of gewoonweg ernaast) deponeren.

Om dit probleem iets of wat in te perken, besloot het gemeentebestuur enkele ‘probleemvuilbakken’ preventief te verwijderen, met het opschrift ‘verwijderd wegens misbruik’. Een goede start, waaraan we een vervolg moeten breien om structurele verbetering te zien.

Welke maatregelen zijn het meeste dringend?

Vooreerst moet er ingezet worden op sensibilisatie. Een positieve campagne verbetert de burgerzin van overtreders en vergroot de kans dat omstaanders de overtreders op hun fout wijzen.

Vervolgens pleit Jong VLD Grimbergen voor een meldingsapp om sluikstort aan de bevoegde gemeentediensten te melden. Via de app kan je een foto doorsturen samen met je GPS locatie, waarna de nodige vaststellingen en opkuiswerken kunnen starten. Een verhoogde pakkans is namelijk een belangrijk onderdeel van succesvolle repressie.

Haviland, het afvalverwerkingsbedrijf van de gemeenten in Brussel-Halle-Vilvoorde, lijkt het ideale vehikel te zijn om de app succesvol te lanceren en de werkingskosten te spreiden. Want wat je samen doet, doe je meestal beter!

Verder heeft Grimbergen ook een hoogtechnologische veegwagen die te weinig wordt ingezet.

Waarom ook niet denken aan een andere manier van afval ophalen? In verschillende steden en gemeenten kunnen inwoners hun huisvuil naar afvalcontainers brengen die 24/24 te gebruiken zijn. De controle kan gebeuren via camera en identiteitskaart.

Een schone leefomgeving stimuleert mensen om hun gemeente proper te houden. Even door de zure appel bijten (nadien wel in de vuilnisbak!), en we genieten binnen de kortste keren opnieuw van een piekfijn Grimbergen!

bbblbbbr

 

8 thoughts on “Grimbergen terug proper!

 1. Toch zijn jullie verkeerd bezig !
  Het is niet het weghalen van jullie -reeds te kleine- vuinisbelts die de straten gaat zuiverder houden, wel integendeel.!
  Waar vroeger de burgers hun vuil neer plaatsten op de grond naast jullie te zelden geledigde vuilbakken, word nu verder afval gedeponeert, zelf zonder de vuilnisbak !
  Mensen neem toch eens een degelijk initiatief ! Als belastingbetaler vinden wij het niet kunnen dat u niet eens de gepaste vuilnisbak kan plaatsen of dat u hem niet tijdig ledigt !
  Het probleem ligt bij jullie, niet bij de bewoner die er zijn vuil niet meer inkreeg omdat de vuilbak steeds vol was !

  1. Beste,

   Voor alle duidelijkheid. Wij vinden het weghalen van de vuilbakken zeker geen goeie optie. Wij willen een structurele oplossing waarbij sluikstorters aangepakt worden en zeker niet Jan Modaal.

   Mvg,
   Steven

   1. Om dit probleem iets of wat in te perken, besloot het gemeentebestuur enkele ‘probleemvuilbakken’ preventief te verwijderen, met het opschrift ‘verwijderd wegens misbruik’. Een GOEDE start, waaraan we een vervolg moeten breien om structurele verbetering te zien.

    1. Beste,

     Ik snap uw reactie. De vuilbakjes tijdelijk weghalen snappen we nog als signaal. Maar er moet een structurele oplossing komen. Wij stellen er al enkele voor.

     Persoonlijk had ik nooit de vuilbakjes weggehaald, maar op zich wil ik ook nog wel het signaal snappen. Er wordt in ieder geval over gedebatteerd en dat is al een goede zaak op zich.

     De weg is nog lang en niet alleen voor afvalbeleid.

     Mvg,
     Steven

 2. Graag goedkopere vuilniszakken
  Wanneer dat men aan het containerpark komen en dat we 2 kaften willen afgeven moeten wij €5 betalen voor die twee kaften Dit vind ik wel heel duur
  het klantvriendelijkheid van het personeel van de containerpark in Strombeek mag wel ook verbeterd worden.

  1. Beste,

   Afval moet betaald worden, daar is denk ik het iedereen over eens. Maar in het containerpark zouden zeker en vast verschillende prijzen moeten gehanteerd worden. Naar de toekomst toe, zal dit ook het geval zijn. Dat een halve aanhangwagen met vuil even veel kost als 2 kaften is te gek voor woorden maar helaas het geval momenteel.

   Verder snap ik zeker uw punt over de vuilzakken. Als je bekijkt dat ze in Brussel 10 keer goedkoper zijn, moet ook hier een structurele oplossing komen. Bv. verschillende containers in de verschillende dorpen in Grimbergen.

 3. Vroeger betaalde iedereen voor de huisvuil ophaling. Huisvuil werd buitengezet en opgehaald. Nu staren de mensen zich blind op de prijs van de vuilzakken en de prijzen van containerpark, dus het verwondert mij niet dat zoveel vuil wordt gedumpt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *